Ucapan

Bangkit Kembali: Ucapan Dasar Ketua Pemuda UMNO

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh,

SIDANG PERWAKILAN PEMUDA SEKALIAN,
1. Alhamdulillah dengan setinggi rasa syukur kepada Allah S.W.T dan iringan semangat ukhuwwah serta perjuangan, saya mewakili saf kepimpinan Pergerakan PEMUDA Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) Malaysia mengalu-alukan kehadiran para perwakilan, pemerhati dan para jemputan seluruh negara ke Perhimpunan Agong Pergerakan PEMUDA UMNO 2018.

2. Walaupun parti UMNO bukan lagi berada di puncak kuasa, namun dengan hati yang tulus ikhlas dari Perlis sampailah ke Sabah, kita hadir pada hari ini atas nama sebuah perjuangan. Saya merakamkan ucapan syabas dan tahniah kepada seluruh kerabat PEMUDA terutamanya Ketua-ketua PEMUDA Bahagian, Naib-Naib Ketua PEMUDA Bahagian dan saf-saf kepimpinan PEMUDA Bahagian, kerana kalian adalah pejuang sejati.

3. Dalam sejarah dan tradisi UMNO, Perhimpunan Agong bukan sekadar rutin tahunan, bahkan menjadi medan muhasabah terbesar untuk menilai prestasi parti dalam menggarap aspirasi rakyat, memperteguh idealisme Islam, mereformasi kelemahan organisasi dan merangka garis-garis besar bagi menentukan haluan perjuangan.

4. Selepas 7 dasawarsa, kita berhimpun dalam suasana penuh keinsafan dan kesedaran kerana buat pertama kalinya dalam sejarah, bahtera UMNO ini hampir karam, nakhodanya bertukar, layarnya koyak rabak dan anak-anak kapalnya tidak ketentuan. Malah lebih parah lagi, ada Juragan yang terjun meninggalkan bahtera.

5. Tentu sekali dalam keadaan sebegini, eloklah kita berlabuh seketika di dermaga, membina kembali barisan kemudi bahtera dan anak-anak kapalnya. Mengganti dayung yang patah, menampal layar yang carik, membina kembali kekuatan sebelum meneruskan pelayaran biarpun kita ketahui badai dan ombak yang bakal melanda cukup hebat.

6. Namun percayalah bahtera ini kita warisi daripada sebuah perjuangan yang ikhlas dan suci, walaupun nakhoda dan kelasinya datang dan pergi, silih berganti, hakikatnya semuanya ada jasa dan budi. Yang buruk kita jadikan sempadan, yang baik jadikan azimat untuk kita terus mengemudi bahtera perjuangan ini.

7. Untuk itu, mewakili seluruh saf kepimpinan Pergerakan PEMUDA, saya ingin mengambil kesempatan di sini untuk merakamkan setinggi penghargaan kepada YB KHAIRY JAMALUDDIN ABU BAKAR serta seluruh saf kepimpinan terdahulu atas segala segala jasa dan sumbangan yang dicurahkan buat parti kita ini.

MUHASABAH DI SEBALIK KEKALAHAN
Sahabat-sahabat Seperjuangan Sekalian,
8. Tanggal 9 Mei 2018 pastinya tercatat sebagai sejarah hitam yang tidak dapat dilupakan. UMNO dan Barisan Nasional (BN) menerima kekalahan dalam Pilihanraya Umum ke-14. Buat pertama kali sejak merdeka, UMNO hilang kuasa kerajaan di peringkat Persekutuan dan negeri-negeri kecuali di Pahang dan Perlis.

9. Kita menerima kekalahan ini dengan penuh SEDAR dan INSAF, sebagai takdir yang telah ditentukan oleh ALLAH ‘AZZA WAJALLA. Inilah hukuman rakyat kepada kita. Dahulu, mereka mendokong dan mengangkat kita tetapi kerana sikap kealpaan kita, mereka menolak dan hilang keyakinan terhadap kita, lantas dengan mudah rakyat memberikan undi mereka kepada lawan kita.

10. Terimalah kekalahan ini. Terimalah kekalahan dengan hati yang terbuka. Percayalah, kekalahan ini bukan kerana musuh kita kuat dan hebat. Tetapi kekalahan ini berlaku kerana kesilapan dan salahlaku kita sendiri. Kita tewas lantaran tingkah kita yang bertentangan dengan norma hukum dan bercanggah dengan budaya bangsa kita. Maka Allah SWT menghukum kita dengan balasan kekalahan yang amat perit sekali.

11. Kerana pangkat dan kuasa, kita berantakan sesama sendiri. Kerana mengejar harta dan khazanah, kita sanggup mencantas sesama ahli. Akhirnya kita tergelincir hingga perjuangan Melayu dan Islam sanggup kita perjudi dan khianati.

12. Mungkin inilah yang dimaksudkan oleh Allah dalam Surah Al-Isra’ ayat 16:
“Dan jika Kami hendak membinasakan penduduk sesebuah negeri, maka Kami perintahkan (terlebih dahulu) orang yang melampau dengan kemewahan di antara mereka (supaya mentaati Allah), tetapi mereka melakukan penderhakaan dan kefasikan, maka berhaklah negeri itu dibinasakan, lalu Kami menghancurkannya sehancur-hancurnya”.

13. Ayat ini umpama “Menepuk Air di Dulang Terpercik ke Muka Sendiri”. Hakikatnya kitalah penduduk negeri yang digambarkan Allah dengan limpahan kemewahan dan kemasyhuran selama lebih 60 tahun di puncak kuasa. Malangnya, kita kufur atas nikmat kurniaan Allah itu, kita ingkar dengan perintahNya, kuasa yang ada digunakan untuk mewajarkan segala kecurangan dan pengkhianatan tanpa peduli dosa, naluri dan perasaan rakyat.

14. Hakikatnya yang bersalah bukan UMNO. Mana mungkin parti yang memerdekakan negara ini begitu buruk sekali takdirnya. Mana mungkin parti yang telah mengangkat martabat Islam begitu hodoh sekali rupanya. Yang perlu dipersalahkan adalah para pendokong dan pemegang amanah perjuangan UMNO yang telah mengkhianati dan menanggalkan idealisme perjuangan serta meleburkan pedoman Islam.

15. Justeru, ini adalah waktu terbaik untuk kita melihat siapakah pemimpin yang benar-benar setia kepada perjuangan ini? Setia kepada perjuangan bukan hanya di waktu berkuasa. Setia kepada perjuangan bukan hanya di saat dilimpahi kesenangan. Tetapi setia yang sejati adalah di saat UMNO sedang diuji dengan pelbagai mehnah dan dugaan.

16. Bukan seperti segelintir pimpinan yang telah meninggalkan kita di kala UMNO dilanda badai. Kononnya lompat kerana prinsip perjuangan, kalau tiada angin masakan pokok boleh bergoyang…kami tahu sebabsebabnya….! Ingatlah UMNO yang kalian sisihkan inilah, yang pernah menatang anda di waktu senang, mendokong anda hingga ke puncak. Ingatlah jerit perih wanita yang setia memerah keringat turun naik dari rumah ke rumah, puteri-puteri meninggalkan anak-anak yang masih kecil di rumah hanya untuk memenangkan kalian

17. PEMUDA dengan ini mendesak pucuk pimpinan agar mengambil tindakan tegas buat petualang-petualang ini termasuklah tindakan undang-undang terhadap mereka yang bertanding atas nama parti, memanfaatkan jentera parti dan menggunakan wang parti sebelum ini, akhirnya sanggup curang kepada akar umbi.

18. Bagi PEMUDA kami tidak sesekali menjadi “Seludang Menolak Mayang”, melupakan parti yang banyak jasanya kepada kita. Malah kita akan terus setia bersama wadah keramat ini bak kata pujangga “Sakit Sama Mengaduh, Luka Sama Mengeluh”. Bahkan jika satu ketika kita hilang kemudi hatta nakhoda sekalipun, kami PEMUDA UMNO tidak akan undur walau selangkah meninggalkan wadah. Sekalipun jika di waktu itu semua beralih arah meninggalkan UMNO dan kalian terpandang di belakang, hanya seorang sahaja yang tinggal memegang panji UMNO, maka dialah PEMUDA UMNO.

KEMBALI KEPADA AKAR PERJUANGAN

Sahabat-sahabat Seperjuangan Sekalian,
19. Saya yakin, masih ramai yang sayangkan UMNO. Tetapi terlalu banyak persepsi buruk dicampakkan ke atas UMNO sekaligus terpalit kepada kita yang masih berada dalam parti. Persoalannya:
• BOLEHKAH KITA MENJERNIHKAN KEMBALI PERSEPSI BURUK INI?
• MAMPUKAH KITA MEMBERSIHKAN SEGALA IMEJ NEGATIF TERHADAP PARTI UMNO INI?
• UPAYAKAH KITA MENGEMBALIKAN KEPERCAYAAN RAKYAT TERHADAP AGENDA PERJUANGAN UMNO?

20. Realitinya, generasi PEMUDA mewarisi bahtera UMNO yang hampir karam. Namun, wahai PEMUDA-PEMUDAKU! Janganlah terus dirundung kehampaan, janganlah terus diselimuti rasa kekecewaan. Kita hakikatnya mampu bangkit kembali. Ini bukan omongan kosong. Kita bukannya “Membakar Air Hendakkan Abu”. Inilah yang selalu saya tekankan pada setiap kali turun ke lapangan sejak 3 bulan lalu, bagaimana pengajaran tragedi Uhud yang merakamkan peristiwa kekalahan tentera Islam, lantaran ingkar perintah Nabi SAW pada awalnya, namun dijanjikan Allah untuk kembali bangkit memperoleh kemenangan.
“Dan janganlah kamu merasa lemah (dalam perjuangan mempertahan dan menegakkan Islam) dan janganlah kamu berdukacita (terhadap apa yang telah menimpa kamu), padahal kamulah orang yang bakal diangkat martabatnya kembali (mencapai kemenangan) jika kamu benar-benar beriman.”

21. Inilah harapan. Inilah prasyarat kebangkitan. Syarat utama untuk UMNO bangkit kembali daripada kekalahan, adalah untuk kita PEMUDA kembali kepada akar keimanan dan tunjang agama. PENEGASAN IDEALISME PERJUANGAN MELAYU-ISLAM Sahabat-sahabat yang dirahmati Allah sekalian,

22. Selama 7 dekad UMNO di persada politik negara, UMNO tidak pernah bersifat ekstrim baik KE KANAN (atau istilah popular hari ini; far right/ rightist) mahupun KE KIRI (far-left/leftist). Ertinya parti ini sentiasa berada di jaluran tengah atau istilah Al-Qurannya: Wasatiyyah yang membawa makna Adil, Cemerlang dan Seimbang.

23. Orientasi Wasatiyyah yang mendasari perjuangan UMNO ini bukan sekadar retorika slogan. Perjuangan Islam yang dipelopori UMNO juga bukan hanya sekadar sorakan semangat laungan takbir semata-mata. Perjuangan Islam UMNO jauh sekali mewajarkan gejala PELAMPAUAN ektrimisme mahupun perbuatan melonggarkan agama atau liberalisme.

24. Sebaliknya orientasi Wasatiyyah yang diperjuangkan UMNO inilah yang telah diterjemahkan ke dalam Perlembagaan Persekutuan dan dijadikan asas kepada segala dasar, polisi dan program dalam membina negara bangsa yang berbilang agama dan kaum. Sehingga negara lain menghormati Malaysia sebagai negara Islam yang progresif, aman dan sederhana.

25. Semua ini kerana kita memahami ajaran Islam yang sifatnya memberi kesejahteraan dan rahmat kepada semua tanpa mengira agama dan bangsa sebagaimana yang terungkap melalui konsep Rahmatan Lil Aalamin iaitu kesejahteraan kepada seluruh alam. Seiring dengan firman Allah SWT dalam surah al-Anbiya’ ayat 107;
“Dan tiadalah Kami mengutuskan engkau ( wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam”

26. Sejajar dengan itu PEMUDA menyokong penuh mana-mana pihak yang ingin mengangkat wacana Rahmatan Lil ‘Aalamin ini. Namun PEMUDA ingin tegaskan konsep Rahmatan Lil ‘Aalamin mestilah benar-benar difahami dan diselami maknanya yang asli berpandukan suluhan ilmu yang benar dan panduan ulamak yang jelas.

27. PEMUDA ingin mengingatkan, jangan sesekali memperdagangkan konsep ini hanya untuk meraih undi. Jangan berselindung di sebalik Rahmatan Lil ‘Aalamin demi kepentingan politik parti. Jangan sesekali mempromosi konsep ini demi menghalalkan dasar kebebasan dan keterbukaan tanpa batas sehingga menampakkan kerajaan ‘Malaysia Baharu’ seakan mula lunak meraikan mahupun membuka ruang kepada ideologi-ideologi songsang seperti Syiah, Qadiani mahupun kelompok LGBT. AGENDA MELAYU BUKAN RASIS Sidang Perwakilan Sahabat Perjuangan Sekalian,

28. Yang menyedihkan, Pasca PRU-14, makin banyak suara-suara sumbang yang meremehkan perjuangan kita berpaksikan Melayu dan Islam. Seolah-olah keputusan PRU-14 mencerminkan kehendak majoriti rakyat yang menolak politik berasaskan kaum dan agama. Sedangkan tidak ada satu kajian yang membuktikan kenyataan itu.

29. Sebaliknya, kebanyakan kajian yang dijalankan badan bebas dan berkecuali menggariskan pelbagai faktor lain yang menyumbang kepada penolakan rakyat kepada UMNO dan BN, seperti skandal kepemimpinan dalam kes 1MDB, kelemahan urus tadbir, integriti, kos sara hidup, dan GST yang menyentuh tentang perasaan dan perut rakyat yang tiada kaitan sama sekali dengan orientasi perjuangan memartabatkan Bumiputera-Melayu-Islam.

30. Lebih menyedihkan apabila ada di kalangan pemimpin UMNO sendiri yang mula rasa bersalah atau “apologetic” apabila berbicara mengenai agenda Agama dan Bangsa.

31. Persoalannya kenapa kita perlu rasa malu dan bersalah dengan agenda Melayu, Islam dan Bumiputera? Seolah-olah memperjuangkan Bangsa dan Agama sebagaimana yang terpateri dalam Perlembagaan ini suatu yang hina dan rasis. Sedangkan bangsa lain yang berjuang menegakkan hak dan kepentingan mereka, sehingga kadangkala melangkaui batas Perlembagaan tidak pula dianggap rasis bahkan dijustifikasi pula atas nama hak asasi.

32. RASIS! Kamus Oxford memaknakannya sebagai satu kefahaman bahawa sesuatu bangsa itu lebih mulia berbanding bangsa lain hingga menebal nilai prejudis yang membawa kepada perlakuan diskriminatif dan menindas hak bangsa lain kerana dianggap lebih rendah martabatnya berbanding bangsa mereka.

33. Sekali lagi saya ingin bertanya: Adakah UMNO selama ini bersikap rasis saudara-saudara? Adakah sepanjang 60 tahun UMNO menakhodai kerajaan, bangsa lain ditindas dan dinafikan hak mereka? Adakah agama lain juga diperkotak-katikkan oleh kita?

34. UMNO tidak pernah mendakwa Melayu-Bumiputera lebih mulia daripada bangsa lain. UMNO juga tidak pernah mendesak Kerajaan melaksanakan dasar menindas sehingga menafikan hak bangsa lain seperti yang dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan.

35. Sebaliknya perjuangan UMNO sentiasa bersifat inklusif. Apabila kita berjuang untuk Melayu, kita juga berjuang untuk bangsa lain. Apabila kita berjuang untuk Islam, kita juga mempertahankan hak agama-agama lain. Kerana inilah tradisi kita. Inilah fitrah kita. Fitrah orang Melayu yang sentiasa menyantuni. Fitrah orang Melayu yang tinggi toleransi. Fitrah orang Melayu yang diakari oleh ajaran Islam yang menuntut kita untuk sentiasa menghormati agama-agama dan bangsa-bangsa lain.

36. Sebab itulah sepanjang menerajui pemerintahan, UMNO melaksanakan pelbagai dasar yang berteraskan Perlembagaan Persekutuan tanpa mengira agama dan bangsa secara saksama. Bahkan sehingga hari ini, kekayaan dan kemewahan ekonomi yang dinikmati oleh bangsa minoriti tidak pernah sesekali dipersoalkan, jauh sekali untuk dizalimi hak mereka untuk hidup mewah dalam negara ini.

37. Cuma saya ingin mengingatkan kepada segelintir puak yang mula angkuh, jangan sesekali lupa daratan, jangan dijolok sarang tebuan, diberi betis, jangan pula mengidamkan peha. Ingatlah bidalan sasterawan negara Almarhum Usman Awang: Watak Melayu menolak permusuhan Setia dan sabar tiada sempadan Tapi jika marah tidak nampak telinga Musuh dicari ke lubang cacing Tak dapat tanduk telinga dijinjing Maruah dan agama dihina jangan Hebat amuknya tak kenal lawan

KECELARUAN ‘MALAYSIA BAHARU’
Saudara-saudara sidang perwakilan sekalian,

38. Apa yang saya lakarkan ini adalah untuk kita lebih meyakini akan akar perjuangan parti kita, sekaligus tidak sesekali berkompromi dengan apa jua bentuk idealogi-ideologi era pasca-moden yang mula berani menjelmakan wajah-wajah mereka dibawah pemerintahan baru Kerajaan Pakatan Harapan.

39. Hakikatnya, PEMUDA UMNO merasakan bahawa era “Malaysia Baharu” kini diselaputi dengan pelbagai kecelaruan. Kecelaruan dari segi politik dan pentadbiran, kecelaruan dalam aspek perundangan, kecelaruan dalam pengurusan ekonomi negara dan lebih membimbangkan apabila rakyat turut dicelarukan dengan pelbagai penyimpangan agama dan nilai.

40. Nampaknya Kerajaan hari ini kalau mengikut bidalan Melayu lama “Agak Lebih, Daripada Agih” iaitu lebih banyak bercakap dan menyalah daripada bekerja. Lebih banyak berdalih daripada cuba mengota “Seperti Air Besar Sampah Tak Hanyut” dengan pelbagai harapan dan janji-janji yang akhirnya dikhianati.

41. Kononnya nak hapuskan hutang PTPTN sehinggakan orang muda berjaya diumpan untuk menukar kerajaan, tetapi bila berkuasa, maruah mereka pula disergah dengan melabelkan mereka tidak tahu malu kerana tak bayar hutang.

42. Kononnya atas dasar penjimatan, BR1M, bantuan sara hidup nelayan, kenaikan gaji penjawat awam tidak diteruskan, tetapi pada masa sama projek-projek yang menguntungkan para kroni dan kapitalis seperti Projek Kereta Nasional Ke-3 hendak dibangunkan semula.

43. Kononnya nak bela warga kota yang terbeban kos sara hidup dengan menghapuskan tol, tetapi bila sudah menang bagi alasan kerajaan pula yang terbeban kerana kos pengambil-alihan konsesi tol mencecah RM400 Bilion.

44. Kononnya nak mengangkat “Rule of Law”, tetapi satu persatu norma perundangan dan kehakiman dicabuli, kes-kes melibatkan kepimpinan kerajaan digugurkan sesuka hati, pemimpin-pemimpin pembangkang pula dimalukan sebelum dibicarakan, dihukum sebelum disabitkan. Di manakah ‘Keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-undang’ yang dicanangkan? Ini semua bukti dendam kesumat, kerakusan dan keserakahan Sang Penguasa sehingga dirobek ‘Kesopanan Dan Kesusilaan’. Kita ingat kerajaan Malaysia Baru ini benar-benar nak angkat “Rule of Law” tetapi rupa-rupanya “Law of the Jungle”.

45. Akhirnya rakyat semakin keliru, negara makin celaru. Tidak tahu fakta mana yang betul. Sekejap kata hutang negara mencecah RM 1 trillion (berbanding catatan rasmi Bank Negara Malaysia (BNM) RM725.8 billion setakat suku tahun kedua 2018), tetapi setelah berlakunya aliran keluar modal secara besar-besaran, mencecah RM38.27 billion lantaran cemas dengan pendedahan ini (hingga menjejaskan Bursa Saham Malaysia), keluar pula kenyataan yang berbeza.

46. Sekejap kata negara akan bankrap, tetapi baru 4 bulan berkuasa YB Menteri sekali lagi ubah kenyataan asal, mendakwa ekonomi kembali kukuh. ‘Pelik bin Ajaib’, ‘Jampi Serapah’ apa yang digunakan boleh merubah negara yang bankrap menjadi hebat dalam tempoh yang singkat. Itu tidak termasuk salah titik perpuluhan tatkala cuba menyalah kerajaan lama berkenaan angka baki tabung bayaran balik GST.

47. Memang wajarlah kita syorkan Menteri ‘Hentam Saja’ dinobatkan ‘Menteri Kewangan Terbaik Dunia’ kerana tidak pernah dalam sejarah dunia sebuah negara berubah cemerlang hanya 4 bulan berkuasa. Cuma sayangnya beliau rupa-rupanya berhati tisu.

48. Ini baru karenah seorang Menteri, belum lagi Menteri-menteri lain yang berterusan mengeluarkan kenyataan demi kenyataan memperbodohkan rakyat.

49. Ada Menteri yang kononnya tunjuk prihatin kepada kos sara hidup nelayan setelah dia sendiri mansuhkan segala subsidi dan sara hidup bulanan, dicadangkan pula menanam nenas dan rambutan di belakang rumah bagi menambah pendapatan. Inilah agaknya pandangan luar kotak ‘out of box’ pak menteri, mencetuskan inovasi penanaman nenas dan rambutan di kawasan tanah pasir.

50. Ada pula Menteri yang bangga mendedahkan rahsia keselamatan dan pertahanan negara kononnya hanya 4 sahaja pesawat pejuang negara yang boleh terbang. Tapi pada hari sambutan Kemerdekaan kita dipersembahkan dengan lintas hormat puluhan jet-jet pejuang yang megah terbang. Namun apabila datang daripada seorang Menteri daripada sebuah parti yang kuat melaungkan Rahmatan Lil ‘Aalamin, kita kena bersangka baik, agaknya disewa khas dari Negara Iran.

51. Ada juga Menteri yang begitu teruja untuk menzahirkan keterbukaan, memperjuangkan kebebasan, meraikan semua kelompok minoriti walaupun ada yang sesat lagi menyesatkan. Ada yang dilayan bak raja sehinggakan isu tandas merekapun menjadi agenda nasional. Dahulu Kerajaan BN mengangkat martabat golongan OKU sehingga kemudahan tandas mereka kita bela. Datang Menteri Malaysia Baharu, senang-senang nak menyerahkan hak OKU yang kita bela.

52. Ada juga Menteri yang bijaksana dan bernas pandangannya. Status facebook beliau yang cukup mengesankan saya sehingga hari ini “Pemimpin Yang Bodoh Lahir Dari Tangan Pengundi Yang Bodoh”. Tapi jangan salah faham tuan-tuan, itu status tahun 2015, mungkin lain pandangannya hari ini bila sudah dipilih rakyat dan bergelar YB.

53. Ini hanyalah sebahagian koleksi-koleksi kenyataan Anggota Pentadbiran Kerajaan Baharu yang sempat dikongsikan. Banyak lagi kecelaruan yang dicetuskan oleh Kerajaan Baharu. Sandiwara yang mereka persembahkan setakat hari ini tidak ubah seperti “Berlindung Di Sebalik Telunjuk”, “Sudah Palit, Mudah Pula Mencalit”.

54. Mungkin inilah sebabnya Perdana Menteri semacam sudah hilang percaya dan yakin kepada Memanda Menteri-menterinya sendiri, sehinggakan terpaksa mengekalkan Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) walaupun janjinya hanya untuk 100 hari. Tapi kita sudah tidak hairan dengan Janji 100 Hari kerana bak kata Perdana Menteri “Manifesto Bukan Kitab Suci”.

55. Namun PEMUDA ingin tegaskan, janji itu adalah sesuatu yang wajib dipenuhi. Ia adalah tuntutan agama yang tidak wajar dikhianati.
“Wahai Orang Beriman, Wajib Atas Kamu Untuk Mengota segala Janji” (Al-Maidah:1) Apatah lagi sebagai sebuah kerajaan yang perlu membangunkan nilai yang betul kepada rakyat. Mandat rakyat kepada kepimpinan bukan sahaja memenuhi tuntutan pentadbiran tetapi juga menyemai nilai dan moral untuk diteladani.

56. Apa guna mendapat mandat jika berterusan menipu rakyat. Apa guna di Putrajaya kalau kata tak dikota. Apa guna menabur janji tapi akhirnya untuk dikhianati. Benarlah peribahasa Melayu yang dipetik oleh Pak Menteri, “Siakap Senohong Gelama Ikan Duri, Bercakap Bohong Lama-Lama…..?” 14 UCAPAN DASAR ketua pemuda umno TERAS KEBANGKITAN PEMUDA Saudara-saudara rakan seperjuangan

57. Tujuan dibentangkan dan dihidangkan segala kecelaruan dan kebobrokan Kerajaan yang ada pada hari ini bukan sekadar untuk dipersendakan. Segala kelemahan Kerajaan Malaysia Baharu bukannya alasan untuk kita mendabik dada dan memeluk tubuh menantikan buah jatuh ke tanah atau bulan jatuh ke riba.

58. Sebaliknya PEMUDA wajib bangkit. Kita bangkit bukan hanya memenuhi tuntutan parti, tetapi kita bangkit untuk kembali membela rakyat, agar rakyat tidak berterusan diperbodohkan. Kita bangkit untuk memerdekakan minda rakyat, agar rakyat tidak terus terjajah dengan segala fatamorgana janji-janji palsu yang mengujakan.

59. Justeru, saya ingin melakarkan lima (5) TERAS KEBANGKITAN BUAT PEMUDA yang akan menjadi ‘azimat’ buat kita semua dalam menggerakkan agenda penting mengukuhkan dan mereformasi parti sekaligus untuk mendapatkan kembali sokongan dan dokongan rakyat.

60. 5 Teras Kebangkitan PEMUDA yang dimaksudkan adalah:
a. Menjuarai Agenda Rakyat
b. Menyantuni Kepelbagaian Anak Muda
c. Memperkukuh Nilai Inklusif
d. Pengislahan PEMUDA
e. Penjenamaan Semula

PEMUDA TERAS PERTAMA : MENJUARAI AGENDA RAKYAT
Saudara-saudara sahabat seperjuangan,
61. Sebagaimana di awal bicara, kita dihukum dan ditolak oleh rakyat lantaran kealpaan dan kelekaan kita tatkala di puncak kuasa. Kita gagal menyelami suara hati rakyat, kita gagal mendengar denyut nadi rakyat. Ketika rakyat bergelut dengan kelangsungan hidup, pemimpin angkuh memperagakan kemewahan diri. Ketika rakyat dilingkari badai dusta dan fitnah, kita gagal menyanjikan jawapan tuntas akibat dipagari rasa selesa sesama sendiri.

62. Justeru, PEMUDA harus bangkit kembali kepada rakyat. Namun, pendekatan kita haruslah berbeza sesuai dengan kedudukan kita sebagai pembangkang. Kalau kita masih mengimpikan untuk kembali ke puncak kuasa, inilah masa dan ketikanya: ‘Menjadi Juara Rakyat’.

63. Menjadi Juara rakyat adalah menjadi pembangkang berwibawa. Menjadi pembangkang berwibawa adalah menjadi lidah penyambung suara rakyat, mata telinga pemelihara kepentingan rakyat.

64. Bagi tujuan ini. PEMUDA harus mula memantau kerajaan dari pucuk pimpinan hinggalah ke peringkat akar umbi. Dari setiap kementerian, jabatan-jabatan hinggalah ke peringkat agensi-agensi negeri, SyarikatSyarikat Milik Kerajaan (GLC) mahupun Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). Memantau semua polisi, dasar dan projek yang dilaksanakan agar tidak ada lagi penyelewengan, ketirisan mahupun pembaziran. Setiap salah laku dan penyimpangan yang dilakukan baik di peringkat Perdana Menteri, Menteri-Menteri Kabinet, Ahli-Ahli Parlimen hinggalah AhliAhli Dewan Undangan Negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan mestilah segera dilaporkan dan disuarakan tanpa gusar dan goyah, “without fear and favour”.

65. Pembangkang wibawa juga bukan bermakna kita sekadar membangkang tanpa arah dan tujuan. Sebaliknya jika kita mahu menterjemahkan ‘Government in Waiting’, PEMUDA harus mula menyediakan polisi dan dasar alternatif yang terbaik sebagai ruang kepada rakyat untuk menilai keupayaan kita untuk kembali memerintah.

66. Saya ingin tegaskan menjadi juara rakyat bukan kita menjual-beli maruah rakyat. Kepercayaan rakyat kepada kita bukan untuk dijaja. Amanah rakyat kepada kita bukan untuk digadai demi kepentingan diri.

67. PEMUDA ingin ingatkan, dalam keghairahan segelintir yang masih berkira-kira untuk melompat parti ataupun yang mengintai-ngintai peluang untuk kembali berkuasa melalui pintu belakang, ingatlah parti kita masih bermaruah, jangan sesekali menggadai amanah rakyat. Sekali rakyat rasa dicurangi, dibimbangi parti akan tertolak buat selama-lamanya. “Dari Hidup Bercermin Bangkai, Lebih Baik Mati Berkalang Tanah”

TERAS KEDUA: MENYANTUNI KEPELBAGAIAN ANAK MUDA
Sahabat-Sahabat Sidang Perwakilan Sekalian,
68. Seiring dengan iltizam kita untuk menjuarai agenda rakyat, PEMUDA menyedari komponen rakyat mula didominasi oleh pengundi muda. Realitinya lebih 14 juta rakyat Malaysia adalah anak muda. Barubaru ini pula, Kabinet telah memutuskan untuk menurunkan had umur 16 UCAPAN DASAR ketua pemuda umno pengundi dari 21 tahun kepada 18 tahun, sekaligus menjadikan tambahan lebih 1.5 juta pengundi muda yang layak untuk mendaftar sebagai pemilih pada PRU akan datang.

69. PEMUDA mengiktiraf bahawa anak-anak muda kini empunya pelbagai recam dan ragam. Dari mereka yang berjanggut tebal hinggalah ke berseluar ketat, dari mereka yang tradisionalis kampung hinggalah ke ‘urban-demokrat’, dari mereka yang ‘Hipster Raver’ hinggalah yang berpencak silat, hatta yang berniaga sendiri hinggalah ke teknokrat.

70. Maka tidak hairanlah jika kerencaman ini melahirkan kepelbagaian ideologi, pemikiran dan pendirian mereka. Anak muda kini lebih terbuka pemikirannya, lebih lantang lidahnya dan lebih berani sikapnya. Pemikirannya juga tidak mahu dikongkong, suaranya tidak mahu dikekang dan tingkah lakunya tidak mahu ditahan.

71. Kepelbagaian ini menuntut kita untuk lebih memahami keperluan mereka, sensitif dengan kehendak mereka dan juga menjiwai aspirasi mereka. Akhirnya PEMUDA tidak boleh sewenang-wenangnya mengikat mereka dengan nilai kita. PEMUDA juga tidak boleh lagi menggunakan pendekatan tipikal dan tradisional dalam menyantuni mereka. Justeru bagi memastikan teras ini menjadi keutamaan PEMUDA saya sarankan dua pendekatan:

72. Pertama, PEMUDA harus memaksimumkan penggunaan teknologi maya untuk berkomunikasi dengan anak muda hari ini, menguasai whatsapp, facebook, twitter, instagram, tik-tok, wee chat dan pelbagai media alternatif yang banyak mempengaruhi sikap, mencorak minda dan membentuk pendirian mereka. Namun, manfaatkanlah teknologi secara berhemah dan tertib, jagalah adab dan nilai. Pamerkan dan zahirkan wibawa dan akhlak kita sebagai pemimpin PEMUDA UMNO di mata rakyat.

73. Kedua, PEMUDA perlu keluar mengenalpasti, mencari dan mendekati anak-anak muda secara fizikal dari kedai mamak sehinggalah ke starbuck, dari celah-celah pokok getah hinggalah ke bangunanbangunan pencakar langit berhawa dingin, dari surau dan masjid ke pusat-pusat karoeke dan hiburan. Bukan untuk kita mencairkan pegangan kita. Tetapi untuk kita lebih menyelami dan melebarkan jalan agar mereka dapat memahami nilai yang kita julangi.
74. Bermula hari ini, PEMUDA ingin tegaskan, tiada lagi pintu-pintu PEMUDA yang ditutup rapi, tiada lagi masalah memohon menjadi ahli berkali-kali. Jaminan saya, tiada lagi bakat-bakat anak Melayu kita yang diketepi, syaratnya mesti mahu ikhlas dan tulus dengan perjuangan UMNO yang kukuh jati diri.

TERAS KETIGA: MEMPERKUKUH NILAI INKLUSIF
Saudara-saudara sahabat seperjuangan,
75. Teras ketiga adalah memperkukuh nilai inklusif. Sejak awal penubuhannya lagi, nilai ini amat sebati dengan orientasi perjuangan UMNO. Kelahiran UMNO adalah berasaskan ijmak cantuman 41 pertubuhan-pertubuhan NGO Melayu dan organisasi Islam, Kemerdekaan Tanah Melayu adalah berasaskan kebijaksanaan UMNO untuk mempelopori nilai inklusif dengan mengajak parti-parti lain yang mewakili pelbagai kaum. Malah pembentukan Malaysia adalah hasil jiwa besar UMNO yang menghayati nilai inklusif untuk mengajak Sabah, Sarawak dan Singapura untuk sama bercantum.

76. Persoalannya, mengapa UMNO hari ini dilihat eksklusif? Parti ini hanya dipandang mewakili golongan tertentu semata-mata. Sebagai wadah politik, UMNO perlu realistik betapa kerelevanannya bergantung kepada nilai kebersamaan dan keterangkuman dengan rakan-rakan strategiknya. Atas asas itu, UMNO perlu lebih menzahirkan nilai inklusif ini sebagai bahtera politik yang mewakili kepelbagaian rakyat Malaysia. Lantaran itu UMNO perlu kembali menyemarakkan kerjasama strategik dengan pelbagai pihak dari pelbagai latar.

77. PEMUDA berpendirian, kerjasama yang ada dalam bentuk Barisan Nasional pada hari ini perlu disemak semula. Suatu bentuk gagasan politik baharu yang melangkaui gabungan Barisan Nasional mesti segera diusahakan. Gagasan ini tidak hanya diwakili oleh parti-parti komponen BN yang masih tinggal, bahkan harus disertai parti-parti lain daripada blok pembangkang. Gagasan ini perlu memfokuskan kepada usaha untuk memperkukuhkan pakatan pembangkang yang kuat dan berwibawa demi menjaga kepentingan rakyat. Bagi tujuan ini, PEMUDA mencadangkan satu TASK FORCE atau PASUKAN KHAS mewakili semua parti-parti komponen mestilah segera dibentuk. 18 UCAPAN DASAR ketua pemuda umno

78. Sehubungan dengan itu juga, UMNO harus memulakan inisiatif yang serius bagi menggembeleng seluruh NGO-NGO untuk duduk bersama berkongsi aspirasi dan harapan. Baik NGO Islam dan adat Melayu, NGO Pendidikan, NGO Bahasa, Persatuan-Persatuan Belia dan Mahasiswa, NGO golongan berkepentingan seperti OKU, Persatuan Penduduk, NGO Alam Sekitar dan NGO-NGO Politik Antarabangsa. Kita harus melihat mereka sebagai rakan dan taulan bukan musuh atau saingan. Mereka mempunyai idealisme yang jelas dan jaringan keahlian yang ramai. Semua ini adalah peluang membina kekuatan dan menambah kematangan agar PEMUDA boleh bangkit, membela rakyat.

79. Begitu juga dengan rakan-rakan kita di Sabah dan Sarawak. PEMUDA UMNO melihat kewujudan rakan-rakan dari Sabah dan Sarawak dalam Malaysia sejak 1963 mesti diraikan dengan tepat. Mereka berhak mendapat kuasa autonomi seperti yang dimetrai dalam perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Buat sahabat-sahabat kita PEMUDA SABAH, kami menyokong penuh cadangan UMNO Sabah untuk diberikan ‘autonomi’ merangka strategi politik mereka tersendiri, sesuai dengan keperluan dan tuntutan politik Sabah yang berbeza dengan Semenanjung baik dari segi etnik mahupun agama.

80. Ini sebagai komitmen dan keikhlasan UMNO mengiktiraf status dan kedudukan khas Sabah dan Sarawak dalam Perlembagaan Persekutuan. Kita mahu UMNO menjadi parti nasional pertama yang memulakan langkah pragmatik, memberikan autonomi kepada UMNO Sabah sebagai citra iltizam tinggi untuk mengiktiraf kedudukan Sabah sebagai salah satu entiti utama yang membentuk Persekutuan Malaysia. Ia juga sebagai satu pengiktirafan terhadap hak dan kepentingan semua ahli UMNO di Sabah sebagai negeri yang mempunyai jumlah keahlian tertinggi dengan hampir 20 peratus terdiri daripada kalangan Bumiputera bukan Islam.

81. Sifat inklusif UMNO bukan sahaja melibatkan agenda survival politik 1. kuasa, bahkan ia menuntut kita untuk melihat kepada agenda penyatuan ummah yang lebih besar. Apatah lagi berhadapan regim pemerintah kini yang semakin mendedahkan ancaman terhadap martabat Islam yang sekian lama kita bina di negara ini.

82. Inilah sebenarnya terhasrat di sebalik langkah awal untuk kita menjalinkan semula ikatan ukhuwwah yang lama terlerai dengan saudara seakidah kita, PAS. Lebih-lebih lagi apabila Allah mentakdirkan kedua-dua parti ini sama-sama berada dalam blok pembangkang.

83. Saya tahu ada yang suka dan tidak kurang juga mereka yang kurang selesa dek kerana dihantui oleh sejarah lama. Ada juga yang terhiris apabila masih terhambur kenyataan-kenyataan di kalangan sahabat pimpinan PAS yang menggambarkan seolah-olah kita yang terdesak, “Bak Hidung Tak Mancung Pipi Tersorong-Sorong”. Memang bukan mudah untuk melakar suatu yang besar setelah berpuluh tahun bersengketa dan beramarah. Apatah lagi ujian persaudaraan adalah ujian yang paling sulit untuk dihadapi walaupun tuntutannya amat jelas dalam Syariah.

84. Justeru pendirian PEMUDA adalah jelas, kita harus berjiwa besar demi Islam. Muafakat kita dengan PAS adalah semata-mata memenuhi tuntutan agama demi mencari rahmat dan keberkatan. Masingmasing boleh kekal dengan identiti, orientasi dan pendekatan tanpa perlu meleburkan mana-mana ideaslisme parti. Ini kerana apabila satu-satu permuafakatan disandarkan kepada kuasa dan kebendaan semata-mata, ia terdedah kepada risiko wujudnya rasa tidak puas hati apabila berhadapan dengan realiti sebenar di puncak kuasa ataupun dihidangkan dengan pelbagai bentuk peluang-peluang bersifat kebendaan.

85. PEMUDA UMNO ingin menegaskan bahawa kami mendokong sebarang usaha pucuk pimpinan untuk terus mencari formula terbaik bagi mewujudkan apa jua bentuk kerjasama mahupun gabungan pelbagai parti-parti politik dalam blok pembangkang. Namun PEMUDA ingin ingatkan jangan sesekali mengorbankan maruah parti. Kerjasama dengan sesiapapun jangan sampai mencabut tunjang perjuangan parti.

TERAS KEEMPAT: PENGISLAHAN PEMUDA
Sahabat-sahabat Seperjuangan Sekalian,
86. Semasa pemilihan PEMUDA 3 bulan lepas, saya menawarkan kepada saudara-saudara Agenda Pengislahan atau Pemerkasaan PEMUDA berteraskan konsep 5P: Pengkaderan, Pentarbiyahan, Pembudayaan Ilmu, Pemerkasaan Rohani, dan Pengukuhan Jati Diri.

87. Saya persembahkan 5 Agenda Pengislahan ini kepada sahabat-sahabat PEMUDA, tidak lain dan tidak bukan berpaksikan kepada satu nawaitu untuk PEMUDA UMNO kembali kepada akarnya “Back to Basic”. 88. Kembali kepada akar nurani manusia yang secara fitrah amat bergantung kepada PenciptaNya Yang Maha Berkuasa. Kembali kepada akar yang membentuk fikrah parti yang memandu setiap warga dalam misi perjuangannya. Akar yang menunjangi nilai teras anggota parti untuk terus bersatu, bersetia dan berkhidmat.

89. Sebab itulah, perkara pertama yang saya tekankan untuk terus dilaksana sejurus saya menerima mandat besar ini, ialah siri-siri ‘HALAQAH ILMU PEMUDA’ bagi setiap negeri, bahagian hinggalah ke cawangan.

90. Saya percaya strategi ‘HALAQAH’ ini ada barakah dan rahmatnya. ‘HALAQAH’ sebenarnya hanyalah istilah Arab yang bermaksud ‘Pertemuan dalam kumpulan atau linkungan. Halaqah sebenarnya bukan sesuatu asing dalam budaya UMNO, malah ia boleh menjadikan platform untuk kita turun bertemu dengan akar umbi, berbincang strategi parti, di samping memperkukuhkan ukhuwwah persahabatan dengan cara yang lebih berstruktur, tanpa melibatkan kos besar, dan tanpa perlu ke tempat-tempat mewah cara elitis.

91. Idea ‘HALAQAH’ ini tercetus sebagai satu manifestasi usaha kita untuk mengikut model perjuangan Rasul kita, Muhammad SAW tatkala mula mengatur langkah untuk menggerakkan sahabat-sahabat Baginda untuk bangkit berjuang setelah menerima amanah wahyu Ilahi. Saya percaya ini adalah pendekatan pertama kita dalam usaha PEMUDA memperkukuhkan saf dan mengorak langkah untuk bangkit kembali dalam agenda perjuangan yang begitu mencabar masa kini.

92. Halaqah pertama di rumah Al-Arqam Ibnu Abi Al-Arqam yang hanya menghimpunkan beberapa sahabat sahaja pada peringkat awal, ternyata telah menjadi platform penting menyemai budaya ilmu, menjalinkan ikatan persaudaraan, membentuk jatidiri yang kental sekaligus medan merencana strategi organisasi. Walaupun nampak hanya sekadar inisiatif kecil, namun jangan diremehkan usaha kerdil ini kerana daripada hanya sebuah ‘HALAQAH’lah Islam telah berjaya tersebar ke seantaro dunia hingga ke hari ini.

93. Alhamdulillah, saya melihat perkembangan yang amat positif meneliti laporan program ‘HALAQAH’ yang dibuat secara berterusan di semua peringkat cawangan, bahagian dan negeri, melalui ruang-ruang 21 UCAPAN DASAR ketua pemuda umno whatsapp setiap PEMUDA Negeri dan Bahagian. Di peringat Pusat, saya mengucapkan syabas kepada barisan exco-exco saya, walaupun baru 3 bulan, pelbagai strategi sudah dirangka bagi menterjemahkan Agenda 5P melalui sekretariat-sekretariat yang dibentuk. InsyaAllah, strategi dan gerakkerja yang lebih spesifik, kita akan kongsikan sejurus selepas Perhimpunan besar ini.

94. Sejujurnya, saya ingin nyatakan bahawa saya begitu terharu melihat semangat juang dan pengorbanan saudara-saudara, kerana saya cukup memahami bahawa kita semua bergerak dalam keadaan serba kekurangan dengan pelbagai tekanan. Namun saudara telah membuktikan bahawa PEMUDA sudah bersedia untuk melakukan pembaharuan. Inilah sebenarnya makna pengislahan. Ingatlah wahai sang penguasa, kami pemuda pewaris Agama Bangsa. Makin kami ditekan, makin kami akan bangkit melawan.

TERAS KELIMA: PENJENAMAAN SEMULA PEMUDA
Sahabat-sahabat Sidang Perwakilan Sekalian,
95. Keempat-empat TERAS yang saya bentangkan setakat ini merumuskan bahawa PEMUDA UMNO selaku pewaris bangsa dan pemimpin masa depan perlu dipersiapkan untuk suatu penjenamaan baru.

96. Penjenamaan baru PEMUDA UMNO bukan bererti kita melupakan sejarah kegemilangan PEMUDA UMNO yang lalu. Penjenamaan baru PEMUDA juga bukan bermaksud menafikan sumbangan dan pengorbanan pemimpin-pemimpin terdahulu.

97. Maksud penjenamaan semula PEMUDA adalah untuk kita memulihkan kembali wadah kita yang kini mengalami krisis kepercayaan rakyat. Penjenamaan semula juga menuntut PEMUDA untuk ditampilkan dengan personaliti baru dan naratif baru yang lebih memikat.

98. Analogi mudahnya, UMNO hakikatnya sudah mempunyai produk yang baik, namun kita bermasalah dengan para jurujual atau salesman kita. Justeru pilihan kita samaada untuk beri dia motivasi dan nasihat untuk berubah, atau berikan dia latihan secukupnya agar produk yang dijualnya mampu menawan pelanggan, atau jika masih susah untuk berubah, kita ganti sahaja yang baru.

99. Demikian juga dengan situasi UMNO hari ini, kita sudah tidak boleh lagi memejamkan mata, menulikan telinga hatta membisukan bicara terhadap segala penyimpangan dan penyelewengan. Pokoknya naratif ‘Islam dan Melayu’ yang menjadi produk perjuangan UMNO adalah yang terbaik. Namun jurujualnya hari ini yang terpalit dengan pelbagai isu moral, salahlaku dan rasuah, terjerumus dalam masalah integriti dan tadbir urus, tercalit dengan isu pemborosan dan pembaziran.

100. Justeru PEMUDA perlu tampil untuk melayakkan dirinya menjadi model dan jelmaan sebenar ciri-ciri keunggulan Islam dan Melayu. Jelmaan ‘Islam dan Melayu’ PEMUDA UMNO; memperjuangkan nilai-nilai sejagat seperti prinsip keadilan, kesaksamaan, ketelusan, kepelbagaian, kehormatan insan, sekaligus menolak dengan keras segala bentuk aspek salah laku, rasuah, kebobrokan, penyimpangan dan penyelewengan.

101. Dengan ini sebagai tanda kesungguhan dan keseriusan kami, PEMUDA ingin menawarkan secara sukarela untuk bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Institut Integriti Malaysia, Jabatan Integriti dan Tadbir Urus Negara dan mana-mana pihak yang boleh membantu PEMUDA UMNO untuk menambah baik segala aspek tadbir urus dan isu-isu integriti organisasi.

102. PEMUDA UMNO juga selepas ini perlu tampil berani mengkritik dan menegur sesiapa sahaja hatta pimpinan atasan demi memastikan kita sentiasa berada pada landasan yang betul dan tidak sesekali mengkhianati agenda rakyat.

103. Maka buat pemimpin-pemimpin UMNO di semua peringkat, PEMUDA UMNO pada hari ini ingin berpesan, sesiapa sahaja yang merasakan dirinya terpalit dengan apa jua bentuk penyimpangan, undurlah secara terhormat, jangan sesekali menjadikan parti sebagai perisai kepada segala kedurjanaan diri, janganlah mengheret parti bersama-sama dengan kecurangan peribadi.

PENUTUP
Saudara-saudara Seperjuangan Sekalian,
104. Apa yang telah saya bentangkan selama hampir satu jam ini adalah suatu agenda besar untuk kita menuju ke arah PRU Ke-15 nanti. 5 TERAS yang saya gariskan merupakan tunjang penting yang akan menentukan samaada PEMUDA UMNO mampu bangkit kembali.

105. Kebangkitan kita akan menentukan jatuh bangunnya Bangsa, Kebangkitan kita akan menentukan kelangsungan martabat Agama, Kebangkitan kita akan menentukan masa depan negara. Sebenarnya misi ini jauh lebih besar maknanya berbanding hanya percaturan menang kalah pilihanraya.

106. Namun percayalah, hanya yang jujur dan benar-benar ikhlas yang memusatkan sepenuhnya keyakinanan dan tawakkal pada Allah yang akan merasai keajaibannya. Minda kerdil kita takkan mampu menggapai segala keajaiban yang Allah tetapkan. Apa yang penting kita mengakui kekhilafan, menginsafi keterlanjuran, memperbaharui tekad dan membina keazaman untuk PEMUDA BANGKIT KEMBALI.

107. Buat seluruh rakyat Malaysia, kami mengakui bahawa kami tidak sempurna, sepanjang 60 tahun UMNO menerajui tampuk pemerintahan, sudah tentu wujud kekhilafan dan keterlanjuran yang telah kami lakukan. Dengan rasa rendah hati mewakili PERGERAKAN PEMUDA UMNO, kami ingin memohon maaf.

108. Buat penyokong-penyokong dan pengundi-pengundi UMNO di segenap peringkat akar umbi, walaupun kami terbelenggu dan terpalit dengan pelbagai bentuk kekhilafan dan keterlanjuran, kalian masih setia menerima kami. Daripada lubuk hati yang tulus murni, PEMUDA UMNO mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih.

109. Buat pemimpin-pemimpin dan penggerak-penggerak UMNO, ayuh sama-sama kita perkukuhkan parti, teruslah setia dengan perjuangan ini, dokongilah agenda kebangkitan kami. 110. Akhirnya buat adinda-adindaku seluruh wira-wira PEMUDA:
Ayuh…Bangunlah! Bangkitlah!
Darah Kalian… Darah Pejuang
Usah Gundah ..Usah Goyang
Kerna Besok…Belum Kiamat
Biarpun Hati Dan Diri Kita Sudah Dilapah
Jangan Sampai Darahnya Tumpah Melimpah
Biarpun Dinding Layarnya Sudah Di Carik
Jangan Sampai Ianya Rabak Dan Robek
Balutilah Lukamu… Jahitilah Yang Robek
Kita Berjanji Dan Bersumpah Setia
Sedia Mengusir Segala Durjana
Sedia Menyingkir Dosa Dan Noda
Ayuh…Kita Buka Langkah
Seluruh Tenaga Kita Kerah
Jangan Gelabah Usah Telagah
Jangan Cepat Berasa Pasrah
Semarak Semangat Menjulang Maruah
Demi Agama… Demi Negara….Demi Ummah
Ayuh…Kita Genggam Tangan Kanan Bersama
Kita Julang Ke Atas Dan Sematkan Di Dada
Launglah….!
Dengan Suara Yang Tegas
Dengan Semangat Yang Keras
Pemuda Bangkit Kembali! (3 X)
HIDUP ISLAM…. HIDUP MELAYU….
HIDUP RAKYAT… HIDUP UMNO…
ALLLAHU AKBAR!!!!

Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh