Berita

Raja Mohamed Affandi Sah Calon BN Di PRK Kemaman

KEMAMAN, 18 Nov – Bekas Panglima Angkatan Tentera, Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor sah menjadi calon mewakili Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kemaman.

Raja Mohamad Affandi menghadapi saingan dua penjuru daripada Pas yang mengetengahkan Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

Kedua mereka tiba bersama-sama pencadang dan penyokong, masing-masing pada jam sembilan pagi tadi, pencadang daripada BN adalah Datuk Seri Ahmad Said dan penyokong Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Senarai calon bagi kerusi itu diumumkan Pegawai Pengurus Bahagian Pilihan Raya Parlimen, Ahmad Farhan Abdul Wahab di pusat penamaan calon di Dewan Berlian Majlis Perbandaran Kemaman, di sini.

Untuk rekod, Raja Mohamad Affandi yang pertama kali bertanding pada pilihan raya adalah bekas panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), yang sudah berkhidmat 43 tahun dalam pasukan beruniform tersebut.

PRK ini diadakan selepas Mahkamah Pilihan Raya Terengganu membatalkan kemenangan Che Alias Hamid yang mewakili Pas setelah pihak pempetisyen iaitu Wan Mohamad Hisham Wan Abdul Jalil (pengundi) berjaya membuktikan perbuatan rasuah telah berlaku dengan tujuan mempengaruhi pengundi pada PRU-15.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kemudiannya menetapkan PRK Parlimen P.040 Kemaman, Terengganu pada 2 Disember depan.

PROFIL CALON BN PRK PARLIMEN KEMAMAN

Nama: Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi bin Raja Mohamed Noor.
Tempat lahir: Kampung Raja Besut, Terengganu.
Tarikh lahir: 20 Jun 1957 (dibesarkan di Kemaman).
Pendidikan sekolah: menamatkan persekolahan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Ismail.
________________________________________
Kerjaya:
• Beliau mengikuti latihan sebagai bakal Pegawai Kadet di Pre-Officer Cadet Training Unit (Pre-OCTU) Sekolah Pegawai Kadet, Kem Sebatang Karah, Port Dickson seterusnya di Maktab Tentera Diraja, Kem Sungai Besi sebagai Pegawai Kadet.
• Beliau ditauliahkan sebagai Leftenan Muda di dalam Rejimen Askar Melayu Diraja pada 25 Mei 1977.
________________________________________

PERKHIDMATAN TENTERA:
• Memegang pelbagai jawatan sebagai Pemerintah dan Pegawai Staf dalam organisasi ATM.
• Dinaikkan ke pangkat Leftenan Jeneral pada 2008 dan memegang jawatan Panglima Medan Tentera Darat, kemudiannya menjawat jawatan Ketua Staff Markas Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mulai 31 Oktober 2009.
• Dinaikkan ke pangkat Jeneral dan memegang jawatan Panglima Tentera Darat mulai 15 Jun 2013.
• 16 Disember 2016, diberi kepercayaan untuk memegang jawatan sebagai Panglima Angkatan Tentera ke-19. – UMNO Online