Isu Semasa

Manipulasi, Persepsi, Kerja Kotor Pembangkang Mahu Hancurkan BN

Artikel ini ditulis berdasarkan  berita eksklusif  dalam ‘Oriental Daily’ bersama Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang disiarkan pada 29 Ogos 2011.

 

PARTI  pembangkang bukan hanya cuba mencemarkan imej UMNO dan BN malahan mereka mahu menghancurkan kerajaan dengan apa saja cara melalui serangan pelbagai sudut sama ada dengan memburukkan imej parti sehinggalah kepada melakukan serangan peribadi ke atas pemimpin tertinggi termasuklah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan ahli keluarganya.

 

Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menegaskan bahawa parti-parti pembangkang melakukan serangan dan fitnah serta terbaru mereka memburuk-burukkan imej Perdana Menteri dengan membangkitkan pelbagai spekulasi berkaitan isterinya iaitu Datin Seri Rosmah Mansor.

Beliau mengakui, pakatan pembangkang cuba untuk memusnahkan imej, kepimpinan tertinggi BN dan secara tidak langsung mewujudkan serangan bertali arus dengan harapan akan berlaku ketidakstabilan dalam negeri.
Jelasnya, taktik tersebut adalah sama sebagaimana pembangkang melakukan serangan peribadi kepada mantan Perdana Menteri yang lalu iaitu Tun Abdullah semasa beliau mula-mula mendapat kuasa dan menerajui kerajaan.
‘Apabila Abdullah mendapat kuasa, mereka menyerang orang-orang di sekelilingnya, seperti Khairy (menantu), jadi sekarang mereka menyerang Najib sebagai Perdana Menteri, dengan tumpuan dialihkan kepada keluarganya.”

Pada pandangan beliau, serangan peribadi tersebut dibuat dengan tujuan untuk mewujudkan satu imej negatif kepada Perdana Menteri dan kepimpinannya dengan serangan dibuat kepada orang yang ada di sisinya dan melibatkan kepentingan politik kepada pembangkang.

Beliau menegaskan bahawa semua tuduhan dan fitnah yang dilemparkan oleh pembangkang ke atas Perdana Menteri dan keluarganya barangkali orang lain tidak tahu kebenarannya dan hanya Allah SWT sahaja yang tahu serta memberikan pembalasan atas apa yang berlaku.
Tengku Adnan yang juga Setiausaha Agung UMNO memberitahu bahawa sejak memegang jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib dan isterinya telah menggalakkan pendidikan, penyertaan aktif dalam pelbagai aktiviti, dan gaya serta kepimpinan yang amat mengagumkan  lalu perdana menteri dilihat amat berbeza. Perdana Menteri didakwa terlibat dalam beberapa insiden kontroversi, seperti kes gadis Mongolia, kes salah laku dan moral Anwar selain pembelian cincin berlian dan imej membeli-belah yang mewah.

Datin Seri Rosmah sentiasa bersemangat khususnya dalam menerapkan pendidikan pra-sekolah, tetapi ia dituduh bahawa terdapat campur tangan kerajaan dalam pengwujudannya sedangkan status beliau senditi telah diukur melalui kejayaan dalam Sidang Kemuncak Wanita Pertama.

Tengku Adnan berkata bahawa mana-mana orang mempunyai hak untuk bersuara, tetapi jika sesetengah orang hanya mahu menabur fitnah, ini adalah satu perkara yang tidak sepatutnya; kerana dalam Islam, setiap orang perlu bertanggungjawab atas perbuatan yang dilakukannya kepada Tuhan.
Sesetengah ahli UMNO masih percaya bahawa perundingan dengan pembangkang boleh dilakukan tetapi, beliau berharap ahli-ahli UMNO akan menghentikan kontroversi yang tidak perlu, apatah lagi jika tidak memahami selok-belok perkara sebenar maka tidak perlulah bersuara.

“Ia tidak adil bagi beliau, jika kita tidak tahu yang benar, tidak bercakap, kerana ia adalah tingkah laku yang berdosa.”
Pada pandangan beliau, pemimpin-pemimpin UMNO beragama Islam, maka tentunya kepercayaan kepada agama diterapkan dengan tidak seharusnya melakukan perkataan dan perbuatan bertentangan dengan ajaran Islam.
Beliau yang  juga turut mendengar khabar angin berasa sedih dan menggesa ahli-ahli UMNO agar tidak jatuh ke dalam perangkap lalai pembangkang.
“Sekarang apakah kita akan jatuh ke dalam perangkap mereka. Isteri Perdana Menteri menjadi subjek murah dan bahan gosip, kita tidak harus biarkan sebaliknya kita mesti terus bekerja.”

Dalam masa yang sama, beliau turut menyentuh berkaitan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata: “Dia (Anwar) telah merancang, mungkin dia harus mengumukan menjadi Gaddafi, untuk memusnahkan negara ini dan saya percaya jika beliau diberi kuasa maka tentunya akan menjadi sama seperti Gaddafi.”

Beliau mendedahkan bahawa Anwar sebagai ketua pembangkang telah menghantar beberapa pemimpin belia ke Libya untuk latihan.
“Anda boleh bertanya, kenapa kemudian dia menghantar pemimpin belia begitu ramai ke Libya untuk latihan? Saya sendiri tidak pernah, tetapi apabila di sekeliling rakan-rakan lain pergi ke Libya.”

Beliau juga mengkritik pihak-pihak yang bersekongkol dengan Anwar sedangkan matlamatnya hanya ke Putrajaya dan merampas kuasa semata-mata.

Beliau berkata, harapan Anwar untuk mendapat kuasa agar boleh mendapat pengampunan daripada tuduhan yang sedang dihadapinya.

Tengku Adnan juga berkata imej BN dan UMNO pada tahun-tahun kebelakangan ini jatuh selepas serangan oleh pembangkang malahan ia terjerumus ke tempat paling tragis.

Beliau merujuk kepada pembangkang dari 2004 yang memusnahkan imej BN dan UMNO dengan mendakwa sebagai “parti politik paling buruk” dan kemudiannya melancarkan “Barisan Nasional rasuah sehingga berjaya dalam serangan mereka pada tahun 2008.
Beliau berkata: “imej kami di hujung kaki, mereka telah berjaya menggunakan imej bertopengkan Islam dan merosakkan imej UMNO dan BN sehinggakan ia selah-olah menjadi sampah.”

Beliau mengakui bahawa imej BN kini dalam pertempuran pertahanan, ia perlu menonjolkan imej positif dan tidak dapat tidak BN terlibat dalam peperangan ini.

Beliau menegaskan bahawa pembangkang berjaya mewujudkan khabar angin tidak benar berkaitan perundangan , etnik, agama dan parti-parti politik.
Beliau berkata: “Sebelum ini saya tidak mempunyai masalah makan di kuil tapi itu terdapat sedikit masalah disebabkan kebencian politik tumbuh akibat disemai dan disebarkan oleh pembangkang.”

Beliau berkata pilihan raya umum 2008 yang menyebabkan BN kehilangan banyak kerusi adalah satu pengaharan paling berharga.
“Kemenangan pada tahun 2004 menyebabkan sesetengah orang menjadi rasuah, ia adalah kesalahan kami sehinggakan bermulanya nepotisme. Kami tidak peduli perasaan rakyat yang lain, kepentingan mereka sendiri dan pada tahun 2008 rakyat memberi kita amaran.”

Beliau mengakui bahawa UMNO, MCA dan MIC serta kompenan BN pada tahun 2008, banyak mengalami kehilangan besar dan daripadanya pelbagai sebab utama dapat dirasai.
Beliau percaya, melalui pilihan raya 2008 terdapat beberapa masalah yang akan dapat ditangani biarpun ia bukanlah sesuatu yang mudah tetapi telah dilaksanakan.
Tengku Adnan juga membidas sesetengah anggota yang sanggup beralih angin dengan memilih “cinta” luar disebabkan oleh kegagalan untuk agenda tertentu.

“Ini kerana perjuangan asal calon pilihan raya umum lepas, dan mereka bukanlah calon yang boleh menang atau mampu memberikan majoriti.

 

 

Beliau juga menafikan dunia luar merujuk kepada UMNO dan Barisan Nasional adalah satu kenyataan politik rasuah, sebaliknya menekankan bahawa UMNO bukan rasuah, tetapi segelintir yang terlibat rasuah, kuasa dan kedudukan telah membabitkan parti.
“Kerajaan dan parti-parti politik bukan rasuah, tetapi dalam beberapa orang-orang yang rasuah dalam kerajaan telah memburukkan keadaan namun demikian kerajaan telah membangunkan pelan bagi memastikan prestasi utama dan pelan penyusunan semula untuk menangani masalah ini.”

 

Beliau berkata, UMNO juga belajar dari kesilapan, mengubahsuai perlembagaan untuk mengubah cara pemimpin undi parti.
Tengku Adnan turut menyangkal khabar angin kononnya Timbalan Perdana Menteri dan beberapa orang cuba untuk menyebabkan perselisihan di dalam hubungan mereka yang kemudiannya menyebabkan kedudukan UMNO bergoncang.

Beliau menegaskan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib sentiasa melaksanakan kerjasama yang erat dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata: “Cuba fikirkan, bagaimana anda mahu menyemai perpecahan dan melemahkan kestabilan (politik), pembangkang mahu melihat kemusnahan.”

“Saya percaya Timbalan Perdana Menteri sentiasa untuk mematuhi arahan yang diberikan, dan beliau akan mengemukakan pandangan serta cadangan kepada Perdana Menteri.”

Beliau berkata khabar angin tersebut disebarkan atas tujuan untuk mewujudkan imej yang buruk pada kerajaan.

Di samping itu, beliau turut membidas sesetengah ahli UMNO atau BN yang gemar bercakap tentang politik dalaman parti dengan memilih pihak luar sedangkan ia boleh diselesaikan secara perbincangan dalam parti sendiri.
“Kita mempunyai parti politik, mengapa tidak diselesaikan secara dalaman? Kenapa anda mahu pergi ke luar?”

“Kita boleh membincangkan politik dalam parti politik dan jika anda ingin mendapatkan sesuatu atau hilang pekerjaan, dan mengambil bahagian dalam beberapa aktiviti di luar amalan untuk tujuan memanjangkan hayat politik, ia adalah sia-sia.”

Pada pandangan beliau, walaupun orang-orang ini telah sampai ke penghujung jalan politiknya ia mesti dilakukan dengan baik dan telus agar memberi keadilan kepada orang lain juga.

“Mereka cuba untuk melanjutkan (politik) adalah tidak adil. Mungkin masa mereka telah datang, sudah tiba masanya untuk meninggalkan, tetapi mereka masih hidup.”