Isu Semasa

Waspada Tingkah DAP! Komplot Cetus Rusuhan Kaum

Pembongkaran taktik kotor DAP untuk mendapatkan kuasa dan sokongan daripada orang Melayu dengan meletakkan mereka sebagai calon mewakili DAP pada Pilihan Raya Umum akan datang amat memalukan. Semua pihak menunding jari menyalahkan parti terbabit yang begitu hina ekoran kedangkalannya mempersenda kaum Melayu dan etnik bumiputera tanpa memikirkan sentimen perpaduan yang telah terpasak dalam masyarakat.

Sememangnya, jika diamati dan diimbas dari aspek sejarah dan perjalanan politik tempatan ini bukanlah sesuatu yang menghairankan. DAP ibarat duri dalam daging, gunting dalam lipatan dan api dalam sekam yang akan mengambil peluang atas kedamaian dan kesejahteraan dalam negara.

Barangkali tentunya para pemimpin DAP ini sedar bahawa perancangan mereka selama ini asyik menghadapi jalan buntu untuk menimbulkan kekacauan termasuklah antaranya mempersendakan agama Islam, menindas golongan bumiputera di negeri yang mereka kuasai dan mempolitikkan Perlembagaan Persekutuan yang terasnya Fasal 152 dan Fasal 153.

Benarlah bahawa ini bukan yang pertama kali dilakukan malah ‘dosa’ paling besar yang tidak mungkin terpadam adalah tragedi berdarah 13 Mei 1969.

Fakta sejarah tidak pernah menipu malahan secara jelas bahawa tragedi tersebut berlaku ekoran DAP yang lahir daripada serpihan PAP mempersoalkan kedudukan istimewa orang Melayu, tanah simpanan orang Melayu, dasar bahasa kebangsaan dan sekolah kebangsaan yang secara jelas mendokong dasar “Malaysian Malaysia”.

Pada 29 Julai 1967, DAP telah mengeluarkan “ Setapak Declaration” dan mereka berikrar untuk menuntut: “The ideal of free, democratic and socialist Malaysia, based on the principles of racial equality and social and economic juctice and founded on institutions of parliamentary democracy”

Antara faktor lain yang menyumbang kepada peristiwa 13 Mei adalah Pilihan Raya Umum 10 Mei 1969 yang telah disalahguna oleh pembangkang ekoran keterbukaan kerajaan. Ketika ini, parti-parti berkempen dibenarkan berkempen secara terbuka yang kemudiannya dimanipulasi oleh DAP menwujudkan sentimen kebencian dalam masyarakat.

Dalam pilihan raya tersebut, secara teknikal parti pembangkang DAP telah menang besar. Lantaran itu, pada 11 dan 12 Mei 1969 mereka telah meraikan kemenangan dengan berarak di Kuala Lumpur dan Kampung Baru yang didiami lebih 30,000 orang Melayu termasuklah rumah Menteri Besar Selangor ketika itu, Dato’ Harun Idris.

Perarakan tersebut menyebabkan kesesakan jalan raya di sekitar Kuala Lumpur.

Menurut rujukan oleh Ramlah Adam (dipetik oleh Ramlah Adam dalam Democartic Action Party,1969, Dap General Elactions Manifesto, Out Triple objektif Toward a Malaysian Malaysia), DAP berarak sambil mengeluarkan kata-kata yang menghina orang Melayu seperti Melayu sudah jatuh, Kuala Lumpur sekarang Cina punya, ini negeri bukan Melayu punya, kita mahu halau semua Melayu.

Dikatakan DAP telah berarak dengan mengikat penyapu kepada kenderaan mereka sebagai lambang kemenangan mereka menyapu bersih kerusi sambil melaungkan slogan.

Ada pula pendapat yang mengatakan penyapu tersebut sebagai lambang mereka akan ’menyapu’ (menyingkir) orang-orang Melayu ke laut sementara dalam masyarakat Melayu pula penyapu mempunyai konotasi yang negatif (sial). Lebih teruk lagi, dilaporkan ada yang mencaci dan meludah dari atas lori ke arah orang Melayu di tepi-tepi jalan.

Ekoran tragedi tersebut, bukan hanya darurat diisytuharkan malah angka rasmi menunjukkan 196 mati, 439 cedera, 39 hilang dan 9,143 ditahan selain 211 kenderaan musnah.

Justeru, berdasarkan fenomena hari ini dilihat bahawa DAP mahu mempergunakan orang Melayu dan etnik peribumi demi kepentingan mereka maka secara tidak langsung ia adalah komplot untuk mendapatkan kuasa dan mengembalikan idealogi ‘Malaysian Malaysia.’

Lebih dari itu, dilaporkan juga bahawa terdapat penulis-penulis termasuk wartawan akhbar-akbar Cina yang diupah oleh golongan pembangkang untuk terus menanamkan sentimen kebencian dan menyemarakkan api perkauman agar sikap prajudis terus terpahat dalam masyarakat.

Apa yang pasti, permuafakatan dan kesejahteraan berteraskan perpaduan adalah benteng utama dalam memastikan kelestarian dalam negara. Waspadalah tingkah DAP!